Man som surfar med mobilen

Surfa säkert på internet

Att surfa säkert på internet kräver lite eftertanke. Vi tog ett snack med Fredric som är arbetsledare på koncernens interna IT-support. Här är hans bästa tips på hur du surfar säkert.

Bra lösenord - vad är det?

Ett bra lösenord är lätt att komma ihåg för dig, men svårt för andra att lista ut. En tumregel för att minska risken att någon hackar ens konton är att inte återanvända lösenord på flera sajter. Tänk på det här när du skapar dina lösenord:

  • Använd så långa lösenord som möjligt, gärna en mening på minst fyra ord.
  • Stava gärna fel i dina lösenordsmeningar och byt ut enstaka bokstäver mot siffror.
  • Internationella hemsidor godkänner oftast inte lokala språktecken. Använd därför A-Z, a-z, 0-9 samt de vanligaste specialtecknen som mellanslag, bindestreck, understreck, utropstecken, &, %, $,+. Exempel: ”Sk0skav e 1nte rooligt.”

Uppdatera operativsystem, mjukvaror och insticksprogram

Är du en av alla som noggrant överväger om du ska uppdatera något på datorn? Du kan andas ut, och göra uppdateringen. Fredric tycker att det är viktigt att du håller dina enheter och applikationer uppdaterade. Det skyddar dig från upptäckta säkerhetshål och kända buggar.

– Det finns alltid risker med uppdateringar, men det ställer sällan till med allvarliga problem, berättar Fredric. Så jag rekommenderar att samtliga program och enheter har den senaste tillgängliga mjukvaran installerad. Du får också tillgång till nya funktioner, och det är ju alltid trevligt!

Om du har fler enheter i hemmet kan du, om du känner dig osäker, undvika att uppdatera all utrustning vid samma tillfälle. Funkar uppdateringen på en enhet utan problem är risken liten att du stöter på utmaningar på andra enheter.

Skydda dig mot intrång med hjälp av kryptering, backup och antivirus

Frestas inte av att tro att du klarar dig med säkra lösenord och att du är försiktig när du surfar. Plötsligt inträffar en attack, då vill du inte stå där utan något skydd. Se därför till att kryptera, ta backuper och installera antivirus. Checkar du av den här listan kan du lugnt surfa vidare:

  • Installera antivirus på din dator. Det gäller oavsett vilket operativsystem du har. Annars finns det en risk att du, förutom att drabbas själv, sprider vidare skadlig kod till dina vänner.
  • Ta backup på dina viktigaste filer i molnet eller på lokal hårddisk. Se till att den också är krypterad och låst med ett bra lösenord.
  • Kryptera den lokala hårddisken med inbyggd eller inköpt mjukvara. Om din dator kommer i orätta händer kan du känna dig tryggare med att din information är skyddad från oönskade ögon.
  • Använd alltid lösenord för inloggning till dina mobila enheter och datorer. Ta också för vana att alltid låsa dina enheter när de inte används.
  • Ladda bara hem mjukvara från kända leverantörer och välkända källor. Riskera inte att installera skadlig kod som kan dölja sig i nedladdningsbar mjukvara från okända sidor. Skanna alltid igenom installationsfiler med din antivirusmjukvara innan du installerar.
  • Säkerhetskopiera och radera eller nollställ dina enheter innan du lämnar in dem för service eller reparation. Då är din information skyddad.
Hjälpte denna information dig? Nej